Hoe bepaal ik de waarde van mijn huis?

Wellicht denkt u weleens: hoeveel is mijn huis waard? Of misschien denkt u aan het verkopen van uw huis. BB Makelaardij kan u helpen door de waarde van uw huis te bepalen middels taxatie. Daarnaast kunt u zelf een schatting maken van de waarde van uw huis. Op deze manier heeft u geen officiële waardebepaling, maar u kunt de schatting bijvoorbeeld gebruiken in de overweging om uw huis te verkopen. De waarde van uw huis kunt u schatten door: 

  • =       Vierkante meterprijs te gebruiken.
  • =       Het kadaster te raadplegen.
  • =       Websites die de waarde voor u berekenen te raadplegen.
  • =       De waarde van het duurste huis in de straat te vergelijken.

hoeveel is mijn huis waard 

Hoeveel is mijn huis waard per vierkante meter?

De eenvoudigste manier om de waarde van het huis te berekenen, is door het aantal vierkante meters te vermenigvuldigen met de vierkante meterprijs. Vergelijk de vierkante meterprijs met de prijs per vierkante meter van andere koopwoningen in dezelfde straat of vergelijkbare woningen die te koop staan.

Hoeveel is een huis in de buurt waard?

U kunt kijken naar andere huizen in de straat of in de buurt die te koop staan om in te schatten te hoeveel uw huis waard is. Lijken deze huizen op uw eigen huis, dan kunt u het huis gebruiken als vergelijkingsmateriaal. Daarnaast bepaalt het duurste huis in de straat de maximale waarde van de andere huizen in de buurt. Bent u van plan om uw huis te gaan verbouwen, bedenk dan of deze verbouwing een meerwaarde zal opleveren bij verkoop. 

Het kadaster

De waarde van uw huis bepalen via het kadaster kan als u in bezit bent van het bewijs van eigendom van uw woning. Indien u dit niet heeft kunt u het kadaster hierom vragen. U kunt inschatten hoeveel uw huis waard is door het koopsommenoverzicht op te vragen. In dit overzicht ziet u welke transacties er in een straat zijn geweest. Hierin staat voor welke bedragen de huizen in die straat zijn verkocht. Als u weet wanneer de woning is verkocht en voor welk bedrag, kunt u met de woningwaarde-index van het Kadaster uitrekenen hoeveel het huis sindsdien in waarde is gestegen.

Waardebepaling websites

Een aantal websites probeert op basis van openbare gegevens de waarde van een woning te bepalen. Dit soort websites geeft u een waarde-indicatie van uw huis. Let wel dat dit slechts een indicatie is. Het wordt afgeraden om de waardebepaling op basis van een dergelijke website klakkeloos over te nemen als verkoopprijs.

Meer weten over de waardebepaling van uw huis?

Wanneer u er serieus over denkt uw huis te verkopen is het aan te raden om een verkoopmakelaar om de arm te nemen die professioneel en definitief kan bepalen hoeveel uw huis waard is. De makelaar heeft de kennis en ervaring, ziet de trends op de lokale markt en bekijkt uw woning voordat hij de waarde van de woning bepaalt. Wilt u meer weten over de waardebepaling van uw huis? Neem dan contact op met BB Makelaardij. Wij helpen u graag verder.