Waardebepaling

De waarde van een huis bepalen

Hoe bepaalt u de waarde van het huis dat u wilt verkopen? BB-Makelaardij kan u daarmee helpen. U kunt zich op een aantal manieren oriënteren: 

  • =         Het kadaster geeft informatie over transacties in de straat
  • =         Hoeveel rekent u per vierkante meter voor het huis dat u wilt verkopen
  • =         Het duurste huis in de straat of buurt bepaalt de maximale waarde
  • =         Websites die de waarde voor u berekenen

Het kadaster

Als u uw woning gaat verkopen heeft u het bewijs van eigendom nodig. U kunt een kadastraal bericht eigendom opvragen bij het kadaster wanneer u dit niet meer in uw bezit heeft. Maar ook kunt u opvragen welke transacties er in een straat zijn geweest, het koopsommen overzicht. Hierin staat voor welke bedragen de huizen in uw straat zijn verkocht. Als u weet wanneer de woning is verkocht en  voor welk bedrag, kunt u met de woningwaarde-index van het Kadaster uitrekenen hoeveel het huis sindsdien in waarde is gestegen.

Prijs per vierkante meter

De eenvoudigste manier om de waarde van de woning te berekenen is het aantal vierkante meters te vermenigvuldigen met de vierkante meter prijs.  Vergelijk de vierkante meter prijs met de prijs per vierkante meter van andere koopwoningen in dezelfde straat of vergelijkbare woningen die te koop staan.

Huizen in de buurt

U kunt kijken naar andere huizen in de straat of in de buurt die te koop staan. Lijken deze huizen op uw eigen huis, dan is dat goed vergelijkingsmateriaal. Het duurste huis in de straat bepaalt de maximale waarde van de huizen in de buurt. Bent u van plan om uw huis te gaan verbouwen, bedenk dan of deze verbouwing een meerwaarde zal opleveren bij verkoop.

Waardebepaling websites

Een aantal websites probeert op basis van openbare gegevens de waarde van een woning te bepalen. Via dit soort websites kunt u een indicatie van de waarde van uw huis berekenen. Het is echter aan te bevelen om de definitieve vraagprijs in samenspraak met uw verkoopmakelaar te bepalen. De makelaar heeft ervaring, ziet de trends, heeft kennis van de lokale markt en bekijkt uw woning voordat hij de waarde van de woning bepaalt.

Meer weten over de waardebepaling van uw huis?

Wilt u meer weten over de waardebepaling van uw huis? Neem dan contact op met BB-Makelaardij.